01 6399 070 - narudžba i dostava biokuca@gmail.com

SMOOTHIES

jj-sl4

SMOOTHIES – engl. glatka, jedinstvena, kremasta – danas je sinonim za sokove pripremljene iz svježeg voća i povrća. Za razliku od konvencionalnih voćnih sokova, temelj za smoothy je tzv. voćno meso, odnosno voćna kaša, pire, koja se po recepturi miješa sa sokovima da bi se dobila kremasta konzistencija.
Smoothies su dostupni u varijacijama:

  • samo voće, odnosno povrće
  • kombinacija voća i povrća

uz dodatke po želji:

  • jogurt
  • mlijeko
  • sladoled
  • razni dodaci prehrani (proteini, minerali, vitamini)
  • zamrznuto voće
  • sirutka u prahu
  • sojino mlijeko
  • zeleni čaj
  • med
  • sirup.

Izvorno, smoothies dolaze iz SAD-a, još davne 1920. godine. Prvi lanac barova u kojima se mogao popiti sok osnovao je 1929. godine Julius Freed pod imenom Oragne Julius. Krenuo je sa sokom od naranče, kojem je dodao snijeg od bjelanjka, vanil-šećer, vodu i led.

Potkraj 1960-ih svježe cijeđeni sok postaje trendi piće za vegeterijance, odnosno populaciju koja je ozbiljno marila o prehrani. Tijekom 1980-ih godina uz sve veću popularnost sporta, fitnesa i marketinškog predstavljanja dodataka prehrani, smoothies je ušetao u našu svakodnevnicu.
U početku smoothies se mogao naći samo u sok barovima gdje ih se svježe pripremalo, a danas su dostupni u većini zemalja kao gotov proizvod u trgovini i gastronomiji.

Ponuda je velika i šarolika, ali treba biti oprezan:

cijeđeno/blendano svježe voće i povrće ima svoje nutricionističke vrijednosti i vrijeme trajanja u kojem ga se treba ili smije piti. Dodatak aditiva treba biti pažljiv i umjeren jer se onda uvelike mičemo od pojma zdravog i korisnog. Isto tako, vodite računa o dodacima šećera i kiselina kako biste sačuvali zubnu caklinu.