01 6399 070 - narudžba i dostava biokuca@gmail.com

Prirodni sokovi i Smoothie

Samo svježe za Vas. Svaki dan.

Agent orange

Agent orange bogat je vitaminom C i fitonutrijentima velikog antioksidacijskog kapaciteta.

Banana man
Banana man ima jaka antioksidirajuća svojstva zbog citrusnih flavonoida i antocijana koji jačaju imunitet a djelovanje im je pojačano prisustvom vitamina C.
Blackberry bank
Vitamini C, B9, K, minerali Mg, K, Ca i željezo te bioflavonoidi čini ovaj sok jakim koktelom za obranu od mnogih bolesti.
Black devil
Borovnica je apsolutno na vrhu po antioksidacijskoj snazi pa u sprezi sa vitaminom C pojačava uništavanje slobodnih radikala.
Blackberry blues
Serija vitamina, minerala i korisnih nutrijenata voća pojačani mineralom K iz banane čine ovaj smoothy odličnim kardioprotektivnim sredstvom.
Funky borovnica
Sva «berry» serija voća ima maksimalni antioksidacijski učinak što je odličan zaštitnik od srčanih i malignih bolesti.
Bounty
Signifikantan udio masnoće u kokosu omogućuje apsorbciju liposolubilnih vitamina i nutrijenata, vlastitih ili od narandže, ananasa i banane.
FROOT
Čudesna šuma (FROOT) je čudesna ne samo zbog naziva i okusa. Za one koji žele sok bogat grožđanim šećerom ovo je pravi izbor.
Detox
Samo kad se pregleda popis korisnih nutrijenata koji su sadržani u ananasu, grejpu i narandži može shvatiti zašto je ovaj sok dobio upravo ovakav naziv.
Fresh
Svježinu ovom soku daju dodani listići mente a antioksidacijsku snagu najviše likopen iz grejpa koji snažno djeluje protiv pojave nekih malignih bolesti.
Garden party
Ovaj sok je dobar ne samo za vrtne zabave već i za sve koji pate od putne mučnine, ali i za mučnine drugačijeg porjekla i to zahvaljujući aktivnim tvarima đumbira.
Ginger
Ovaj sok je dobar protiv mučnine a zbog obilja vitamina A pomaže da zaštitimo vid , sebe od infekcija i da obnovimo epitel sluznice i kože.
Honolulu
Predivan okus i u skladu s tim i predivna kombinacija nutrijenata.
Jagoda diva
Koji zapanjujući popis vitamina i minerala samo u jagodi. Angelina Jolie uživa u jagodama sa šampanjcem; zašto mi da ne uživamo u ovom smoothyju.
Maraska
Višnja daje specifični okus a narandža citrusne flavonone, antocijane, polifenole i obilje vitamina C.
Mint
«An apple a day keep your doctor away». Ovo je poslovica koja odgovara istini. U kombinaciji sa svježinom mente i korisnim fitotvarima kivija u ovom soku uživamo bez zadrške.
Moo-moo
Ovaj «hranjivi» smoothy je kao stvoren za prezaposlene poslovne ljude. Okrijepa u kojoj uživamo.
Morning after
Mnogi sokovi ovog spiska su poželjni za sutrašnje jutro, ali ako nemamo snage da se borimo s odabirom najbolje je uzeti ovaj.
Paklena narandža
Centralno voće toplih krajeva a najviše korištino u umjerenom pojasu. Sjajan antioksidacijski potencijal i time zaštita od krvožilnih bolesti; nutrijenti koji snizuju kolesterol, i jačaju imunitet.
Pink panther
Jagoda i jabuka, sjajan ljetni juice. Sa zatamnjenim naočalama ne marimo mnogo o antocijanima i elaginskim taninima, vitaminima i mineralima i jagode i jabuke. A oni su ipak tu.
Šumsko voće
Ovaj smoothy je prepun borovnica, brusnica i drugog «berry» voća koje maksimalno antioksidacijski kapacitirano zbog raznovrsnog i količinski bogatog sadržaja fitonutrijenata.
Tropical twist
Ovoj kombinaciji gotovo da ne nedostaje ništa jer pored čitave serije nutricionistički vrijednih tvari ovdje imamo i bromelin iz ananasa koji djeluje snažno protuupalno.
Zlatna malina
Smoothy sa mnogo vitamina i fitonutrijenata koji djeluju antioksidacijski pa tako zaštićuju od upala jer im je antimikrobna aktivnost značajna. Zato se i smoothy zove zlatna malina. S pravom, zar ne?

Nutrionističke vrijednosti sokova i smoothiea.

AGENT ORANGE

Sjajna kombinacija jabuke i narandže omogućuje organizmu visoku iskoristivost nutrijenata važnih za zravstveni status i prevenciju mnogih oboljenja. Naime, jabuka sa vrlo dugačkim nizom vitamina, minerala i fitonutrijenata smatra se prehrambeno najznačajnijim većem umjerenog klimatskog pojasa. S druge strane narandža sa vrlo visokim udjelom vitamina C, ali i značajnim udjelom ostalih vitamina i hranjivih tvari omogućuje bolju apsorbciju vitamina B serije i liposolubilnih vitamina. Preporučene doza vitamina C je 60mg dnevno a 300 ml ovog soka sadrži 88mg ili gotovo 50% više od potrebne minimalne količine. O vrijednostima vitamina C u ljudskoj prehrani napisane su gomile članaka a ovdje ćemo spomenuti samo neke. Osim kao što je već spomenuto poboljšava apsorpciju ostalih vitamina, sama njegova apsorbcija se povećava u prisustvu bioflavonoida i to dva puta, a upravo su jabuka i narandža poznati po njihovoj značajnoj količini . Snažan je antioksidans koji povećava moć fagocita i time remeti metabolizam bakterija pa se smatra zaštitnikom od raznih bolesti, od prehlade do nekih vrsta karcinoma. Snažni antioksidansi su i flavonoidi koji su prisutni i u jabuki i u narandži /kvercetin i herperidin/ a smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, povećanog tlaka a snižavaju razinu kolesterola u krvi.

Preporučuje se konzumiranje u jesensko-zimskom periodu, koristan je svima a naročito pušačima.

BANANA MAN

Ovaj miks banane, narandže i jogurta specifičan je ne samo po svom punom i ugodnom okusu nego i po nekim specifičnostima. Poznato je da potrošnja banana bilo u obliku soka ili samog voća, utječe pozitivno na sposobnost apsorbcije kalcija u organizmu. Sama banana nije toliko bogata kalcijem, ali ovoga ima dosta u narandži /35mg u 100g/ a pogotovo u jogurtu /120mg u 100ml/. Mliječne masnoće jogurta pomažu apsorbciju vitamina D kojeg također ima u jogurtu a prisutnost banane omogućuje apsorbciju kalcija iz narandže i jogurta. Ovako prihvaćen u organizmu vitamin D ugrađuje kalcij u kosti što pomaže u prevenciji osteoporoze. Malo komplicirano ali funkcionira! Visok sadržaj vitamina C u narandži osim što djeluje antioksidativno vežući slobodne radikale i time na jačanje imuniteta i zaštitu od kardiovaskularnih bolesti, pojačava i apsorbciju vitamina D. Ove kvalitetne kombinacije korisnih tvari nisu jedina pozitivna karakteristika. Nadprosječno visok sadržaj minerala kalija u banani i narandži smanjuje rizik visokog tlaka i pomaže u reguliranju ravnoteže elektrolita pa i na taj način pomaže u smanjenju rizika od srčanih i krvožilnih bolesti.

Pomaže svima a posebno starijoj populaciji zbog zaštite od osteoporoze te onima koji pojačano troše kavu ili čajeve zbog gubitka kalija uzrokovanog intenzivnijom diurezom, ali i pušačima kojima je potrbna veća količina vitamina C. Najbolja je konzumacija u zimsko-proljetnom periodu.

BLACKBERRY BANG

Ovaj sok je mješavina narandže, jabuke i kupine i to tako da je udio kupine oko četvrtina a ostatak udjela ravnopravno dijele narandža i jabuka. Unatoč tome kupina soku daje značajan ton i bojom i okusom. A to nije sve jer je kupina, a uz to i jabuka i narandža pravi rudnik bioflavonoida, kojih inača najviše ima u citrusima i tamno obojenom voću i crnom grožđu te crnom vinu i čaju. Od tih flavonoida najviše su zastupljeni rutin, hesperidin i kvercetin koji omogućuju puno bolju resorbciju vitamina C kojeg u nadprosječnoj količini osim u narandži ima i u kupini. Osim toga jačaju kapilare i općenito su efikasni kod kardiovaskularnih bolesti. Snažnim antioksidacijskim djelovanjem /samo u narandži je identificirano više od 60 različitih bioflavonoida/ u sinergijskom sklopu sa vitaminom C imaju antitumorno djelovanje, a pomažu kod diabetesa i katarakte. I kupina i narandža sadrže značajnu količinu kalija koji pomaže kod pojave visokog krvnog tlaka i pojačanog mokrenja.

U ovom soku uživajte u jesen,zimi i u proljeće. Kupine dozrijevaju ljeti ali su u tom periodu narandže sa smanjenom količinom soka i slabije kakvoće.

BLACKBERRY BLUES

Jabuku je kod Banga u bluesu zamjenila banana, ali ovdje imamo i jogurt. Sve tri voćne komponente su priređene tako da dolaze u integralnom obliku, dakle zajedno sa pripadajućom pulpom što znači da pored drugih karakteristika ovdje imamo proizvod vrlo bogat biljnim vlaknima. Iako se na počecima znanosti o prehrani smatralo da će ljudi budućnosti hranu konzumirati u obliku tableta, već više desetljeća prevladava sasvim suprotno uvjerenje što je posljedica opsežnih istraživanja. Sve vrste voća i povrća su bogata vlaknima a pripremljene na ovaj način bez filtracije svakako treba predpostaviti onim drugima. Karakteristike vlakana su u pomoći kod intestinalne regulacije, pri održavanju normalnog nivoa kolesterola, te pri održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. Zbog flavonoida i vitamina C koji su značajno sadržani u ovom soku vrlo je jaka antioksidacijska aktivnost. Osim toga izuzetno visoka koncentracija minerala kalija u banani, koji je zastupljen i u narandži i u kupini pomaže nervnom sustavu i mišićima da funkcioniraju normalno. I flavonoidi sa vitaminom C i kalij te ostali fitonutrijenti djeluju zaštitno na srčanožilni sustav.

Ovaj smoothy najkorisniji će biti osobama koje intenzivno vježbaju ili prekomjerno gube tjelesnu tekućinu a također i onima koji troše diuretike ili pića bogata kofeinom.

BLACK DEVIL

Na prvi pogled jednostavna kombinacija borovnice i narandže ne obećaje mnogo, ali oni koji znaju da je borovnica po ORAC vrijednosti /Oxygen radical absorbance value/, što je ustvari numerička mjera antioksidacijske aktivnosti, apsolutno na vrhu od sveg voća i povrća shvatit će pravu vrijednost ovog prirodnog soka. Od prvih deset voćki po ORAC vrijednosti osam su iz «berry» skupine. To su osim borovnice i kupina, jagoda, malina, brusnica i druge, a od ostale dvije su jabuke i šljive. Taj zadivljujući antioksidacijski kapacitet borovnice potiče od antocijanidina koji efikasno uništavaju slobodne radikale a karakteristični su za voće intenzivnih boja, osobito plave, ljubičaste i crvene. Antocijanidini jačaju vaskularni sistem, pojačavaju utjecaj vitamina C, pozitivno djeluju na poboljšanju noćnog vida a djeluju i antitumorno. I narandža i borovnica nadprosječno su bogati vitaminom C i vlaknima, a borovnica k tome i vitaminom E i mineralom manganom. Vitamin E štiti srce i krvotok, zaštićuje organizam od otrovnih tvari i toksičnih metala, pomaže pravilnom lučenju hormona a mangan koji potpomaže apsorbciju vitamina E optimizira funkciju štitnjače i koristan je u prevenciji i tretmanu kod reumatoidnog artritisa.

Koristan je svima a naročito osobama koje imaju neke od navedenih tegoba. Trošiti u vrijeme optimalne kvalitete narandže.

FUNKY BOROVNICA

Neuobičajeni miks ovog smoothija koji uz borovnicu i narandžu sadrži bananu i jogurt odlikuje se i posebnim kvalitetama. Sjajna antioksidirajuća funkcija antocijanidina iz borovnice je ujedno i najjača snaga u razaranju slobodnih radikala, a smatra se da kardioprotektivno djeluju kao i antocijanidini iz crnog vina s tim da ga u borovnicama ima u višim koncentracijama. Pomažu kod problema s vidom i jačaju krvožilni sustav. Borovnica sadrži dosta i elaginske kiseline koja potiče iz tanina koji čine ovo voće trpkim. Zajedno sa antocijanidinima elaginska kiselina blokira procese koji mogu uzrokovati neke tipove karcinoma. Tu je naravno i vitamin C koji djeluje također kao antioksidans a antocijanidini pojačavaju njegovu snagu. Visok sadržaj kalija iz banane obogaćuje ukupnost kardiovaskularnog djelovanja snižavanjem krvnog tlaka a pomaže i kod slabosti mišića, konfuzije, umora. Zanimljivo je da borovnica sadrži i znatnu količinu liposolubilnog vitamina E koji je inače zastupljeniji u namirnicama životinjskog porjekla i nekom povrću, ali rijetko ili malo udrugim voćnim vrstama. Mliječna masnoća iz jogurta /ali i vitamin C i mineral mangan iz borovnice i narandže/ pomažu apsorbciji ovog vitamina u organizmu. On ima važnu ulogu u oksidoredukcijskim procesima, kao antioksidans,djeluje na pravilno lučenje hormona i štiti od otrovnih tvari.

Spisak onih kojima je koristan vrlo je širok a preferirajte vrijeme potrošnje u sezoni narandže i banane.

BOUNTY

Pored narandže, banane i jogurta ovaj egzotični smoothy sadrži ananas i kokos. A ananas je zaseban zbog značajne zastupljenosti bromelina, enzima koji pomaže digestiju proteina a također djeluje i protuupalno. Ananas je poznat i po vrlo visokoj koncentraciji minerala mangana tako da u 300 ml ovog smoothija ima ovog minerala za 50% dnevnih potreba iako je udio ananasovo g soka u smoothiju samo 20%. Mangan pomaže iskorištavanju tiamina/vit.B1/i vitamina C kojim su vrlo bogati i narandža i ananas. Također pomaže iskorištenju kolina koji spriječava nagomilavanje masti u jetri, utiče na kvalitetu kose i djeluje pozitivno na funkciju pamćenja. Kokos sadrži značajne količine vitamina B skupine. Vitamin B1 utiče na pravilan metabolizam ugljikohidrata a nedostatkom istog dolazi do promjena na srčanom mišiću i nervnim stanicama. Niacin ili B1 ulszi u sastav enzima koji sudjeluju u metabolizmu šećera, masti i bjelančevina, snižava kolesterol i trigliceride a bitan je u procesima sinteze seksualnih hormona. Vitamin B5 spada u grupu antistresnih vitamina a kod težih fizičkih napora potrebe za njim se gotovo udvostručuju. Folati ili B9 imaju ulogu u sintezi hemoglobina a deficit se manifestira brzim zamaranjem i mentalnom konfuzijom. Bounty je specifičan po izuzetno visokom udjelu masnoća u mesnom tkivu /preko 30%/tako da omogućuje maksimalnu apsorbciju vitamina D iz jogurta a time i fiksiranju kalcija. Zbog istog razloga prepuručuje se i istovremena konzumacija sokova koji sadrže mrkvu /garden party, Morning after i Ginger/ jer mrkva je bogata sa u mastima topivim vitaminom A koji je vrlo bitan za održavanje dobrog vida.

Potreban je osobama koji imaju pojačane tjelesne napore, onima sa poremećajima mjene tvari kao i onima kojima je potrebna pojačana doza obje skupine vitamina. Hranjiviji je od ostalih sokova i smoothyja /75 kcal/100ml/ pa je idealan za sportaše.

ČUDESNA ŠUMA

Osnovu ovog soka čine jabuka i narandža kojem su pridodani kruška i grožđe. Po mnogo čemu grožđe je specifično i razlikuje se u nekim nutrijenata od ostalih voćnih vrsta. Naime dok većini voća ugljikohidratnu osnovu čini fruktoza kod grožđa je to glukoza. Ovo je podatak koji je koristan onima koji se pridržavaju nekih dijeta koje preferiraju neki od ovih monosaharida. U smislu hranjivosti su izjednačeni /4.1kcal/g/, razlika je samo u brzini i načinu razgradnje. Grožđe je bogato flavonoidima, pogotovo kvercetinom i resveratrolom. Dok kvercetina ima i u citrusnom voću resveratrol je je karakteristika grožđa osobito crnog. Poznato je da je crno-crvano vino zbog znatnog sadržaja ovog flavonoida na glasu kao antioksidans koji značajno smanjuje rizik od srčanih i vaskularnih bolesti, ali i grožđani sok može dobrim dijelom uticati na smanjenje ovog rizika. Osim ovog resveratrol služi kao izvrstan preventivni faktor kod nekih malignih bolesti a dokazana je i veza u smanjenju incidencije Alzhajmerove bolesti. Saponini, pterostiblen i polifenoli grožđa snizuju kolesterol a polifenoli dodatno i trigliceride. Vitamin C iz narandže, jabuke i kruške pomaže apsorbciju ovih nutrijenata i njihovu antioksidacijsku aktivnost a vlakna balans i nivo kolesterola.

Čudesna moć «Čudesne šume» očituje se u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti, pomaže ljudima koji žele da uspore procese koje donose godine a zbog glukoze koja se iznimno brzo resorbira u organizmu idealan je za sportaše koji trebaju iz tijela izvući maksimum snage.

DETOX

Za detoksikacijski učinak ovog soka su odgovorni ananas, grejp i narandža. Iako ljudi poznaju grejp jednako dugo kao i drugo citrusno voće korisnost njegove konzumacije su upoznali tek nadavno i i to tek kad su spoznali pozitivno značenje i ulogu fitonutrijenta likopena kojeg ima u značajnoj količini u grejpu /pogotovo crvenom/ za razliku od drugih citrusa. Likopen koji pripada skupini karotenoida i ima snažnu antioksidacijsku aktivnost koja razaranjem slobodnih radikala moćno djeluje protiv pojave malignih oboljenja a utvrđeno je da osobe koje redovno troše grejp ili sok od njega ili u miksu imaju čak za ¾ manju mogućnost da obole od karcinoma prostate. Značajno smanjuje i incidenciju malignih oboljenja karakterističnih za žene. Jaka antioksidacijska aktivnost ne potječe samo od likopena već i od antocijana i polifenola. Tu su također limonoidi kojih ima i u narandži te naringein iz grejpa i oba djeluju u pravcu inhibicije tumora. Zbog izraženog sinergizma antioksidacijskih ingredijenata ovaj sok je najbolje konzumirati sa zelenim čajem koji se soku dodaje u obliku kockica leda spravljenog od zelenog čaja. Sve tri vrste voća su bogate vitaminom C koji je glavni vodotopivi antioksidans koji pomaže u jačanju imuniteta, suzbija stavaranje plakova na arterijama i time djeluje protiv ateroskleroze, a također pojačava djelovanje ostalih fitonutrijenata. Ovdje imamo i bromelin iz ananasa, koji kao enzim sudjeluje u digestiji bjelančevina a djeluje i snažno protuupalno.

Zbog bogatstva fitonutrijenata sok djeluje u zaštiti organizma od čestih bolesti suvremenog čovjeka pa ga je potrebno koristiti kad god se za to ukaže prilika. Neki autori su mišljenja da djelatne tvari grejpa pomažu u gubitku prekomjerne težine pa se preporučuje i osobama koje su na programima redukcionih dijeta.

GARDEN PARTY

Iako je đumbir u ovom soku zastupljen u manjem udjelu nego ostali sastojci, te iako mu je glavna uloga doprinos u osebujnom okusu, potrebno je zapaziti da je vrlo bogat mineralima i to kalijem, magnezijem, bakrom i manganom, te značajnom količinom vitamina B6. Kalij pomaže nervima i mišićima a djeluje snižavajući krvni tlak. Magnezij relaksira nerve i mišiće i pomaže uspostavi normalne cirkulacije krvi. Bakar pomaže organizmu u iskorištenju željeza i esencijalna je komponenta mnogih enzima. Vitamin B6 pomaže kod anemije, grčenja mišića i psihičkih poremećaja. Nutrijenti đumbira odlično pomažu protiv mučnine a izazivanjem znojenja i protiv prehlada. Cikla sadrži sve minerale kao i đumbir, ali dodatno još i željezo i fosfor te vitamin B9 /folna kiselina/, vlakna i aminokiselinu triptofan. Fitonutrijenti cikle /betacijanin i ostali/ efikasno snizuju kolesterol i trigliceride. Mrkva koja je zastupljena sa trećinom sadržaja ovog soka je toliko bogata vitaminom A, da samo jedan mali sok od 100 ml ima gotovo dvostruku količinu od dnevno potrebne za odraslog čovjeka. A poznato je da karotenoidi/vit. A/ reduciraju rizik od srčanih bolesti, pomažu u zaštiti vida, preventivno djeluju kod nekih malignih bolesti i reguliraju šećer u krvi. Mrkva je i vrlo bogata vitaminom K koji se smatra faktorom dugovječnosti. Tu je i bazična komponenta, sok od jabuke sa dugim nizom izvrsno izbalansiranih nutrjenata.

Iako bi se po nazivu reklo da je to sok vrtnih zabava, preporučuje ga se uzimati i po zimi i po ružnom vremenu jer je podjednako kvalitetan kroz cijelu godinu.

GINGER

U ovom soku je jabuka količinski dominantna, a kad se zna da je posebno bogata flavonoidima i fenolnim spojevima pretpostavlja se i nutricionistička vrijednost ovog soka. Osobe koje redovito konzumiraju voće, ili pripravke od voća bogatog ovim nutrijentima, a jabuka je jedno od njih, imaju za 20% manju mogućnost oboljevanja od srčanih bolesti. Nakon soka od grejpa, sok od jabuke ima najveću koncentraciju fenolnih spojeva, koji osim što su snažni antioksidansi djeluju i kao zaštitni faktor od UV-B zraka, što bi trebale imati na umu osobe koje se intenzivno sunčaju. Gotovo sva slatkoća jabuke potiče od monosaharida fruktoze koji se sporo razlaže pa u kombinaciji s vlaknima kojih osim u jabuci ima i u mrkvi i u đumbiru, pomaže stabilizaciji razine šećera u krvi. Mrkva je vrlo bogata vitaminom A, koji pomaže adaptaciji vida kod smanjenog osvjetljenja i kod srčanožilnih bolesti. Povećana konzumacija karotenoida pomaže kod nekih malignih bolesti i regulaciji šećera u krvi. Đumbir ovom soku daje osebujan okus svježine a neki fitonutrijenti kao gingerol npr. su učinkoviti u prevenciji od osteoartritisa ili mučnine.

Ovaj sok treba koristiti cijele godine a najkvalitetniji je u periodu dozrijevanja jabuke i mrkve /ljeto, jesen/. Koristan je pušačima /vit.C, vit.A/i svima koji se žele riješiti mučnine bilo kojeg porjekla.

FRESH

Sadržaj soka grejpa je ovdje 2/3 a ananasa 1/3, pa je tome dodano nekoliko listića mente koja potencira svježinu ovog miksa. I grejp i ananas su natprosječno bogati vitaminom C koji jača imunološki sistem i zaštićuje organizam od slobodnih radikala. Sok od grejpa je u samom vrhu po snazi antioksidacijskog djelovanja što potiče od antocijana i hidroksicinamata te visokoj razini za grejp specifičnog likopena.

Ovaj karotenoid zajedno sa terpenom limonenom, ima vrlo jako antitumorno djelovanje, tako da je utvrđeno da redovna konzumacija soka od grejpa, pogotovo crvenog, mnogostruko smanjuje mogućnost dobivanja karcinoma prostate. Pojačanju djelovanja ovih nutrijenata pomaže i visoka razina vitamina C. Sok od grejpa pomaže stvaranju jetrenih enzima i eliminaciji toksičnih tvari iz organizma i prevenira stvaranje bubrežnih kamenaca. Fitonutrijent bromelin iz ananasa pomaže kod protuupalnih procesa i potpomaže proces probave.

Zbog visokog sadržaja fitonutrijenata i vitamina C svakako ga treba koristiti što je moguće duže u godini. Osobe koje su naumile prevenirati pojavu navedenih bolesti trebale bi Fresh ili neki drugi sok na bazi grejpa uzimati gotovo svakodnevno.

HONOLULU

Honolulu je smoothy pripravljen od isključivo tropskog voća i jogurta. Osnova soka je narandža a ostatak su ananas, banana i kivi. Kivi se kod nas prvi put pojavio početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća i u samom početku smo ga zvali aktinidija, ali je njegova popularnost tako naglo rasla da ga mnogi danas i uzgajaju u svojim vrtovima. Razlog širenju potrošnje je njegov vrlo osvježavajući okus što je potencirano kasnijim saznanjima o njegovoj nutricionističkoj vrijednosti. Interesantno je da se ne zna sigurno koji od nutrijenata kivija je odgovoran, osim naravno vitamina C i beta karotena, za njegov vrlo jak antioksidacijski kapacitet. Spisak korisnih nutrijenata je popriličan a signifikantan udio vitamina E, stavlja kivi u sam vrh među voćnim vrstama. Naime ovaj u mastima topiv vitamin je pored namirnica animalnog porjekla zastupljeniji u orašastom voću, tako da ovdje uz pomoć mliječne masnoće iz jogurta možemo konzumirati ovaj vitamin pijući ovaj smoothy. Ovaj vitamin koji nazivaju još i vitaminom dugovječnosti kao antioksidans djeluje na pravilno lučenje hormona, štiti od otrovnih tvari , toksičnih metala i lijekova, štiti srce i kvotok i smanjuje rizik od karcinoma. Mineral kalij banane, kivija i narandže pomaže ravnoteži elektrolita i smanjuje rizik visokog krvnog tlaka.
Sastojci Honolulua čini voće koje se više konzumira u periodu kad je svježe domaće voće manje zastupljeno u ponudi. Koristan je osobama kojima su potrebe za vitaminima C i E povećane ,ali i sportašima i onima koji gube dosta tekućine.

JAGODA DIVA

Osim jagode ovaj smoothy čine narandža, banana i jogurt. Željno iščekivanje jagode kao jedne od prvih domaćih voćnih vrsta što dolaze s proljećem ukazuje da je organizmu nakon zimske vitaminske i fitonutrijentne «suše» potrebna obnova. Uz vitamin C i K, u jagodi su zastupljeni vitamini B grupe i to B2, B5, B6 i B9, minerali jod, kalij, mangan, magnezij i bakar. A tu su i vlakna. Jagode su poznate jer imaju fenolne fitonutrijente među kojima su najpoznatiji antocijani i elaginski tanini, a oni su jak antioksidans koji pomaže obnovi i očuvanju strukture stanice. Zbog visokog sadržaja ovih spojeva konzumacijom jagoda, ili svježe iscjeđenog soka zaštićujemo srce i pomažemo tijelu da se obrani od pojave malignih bolesti. Potrebno je znati da je prava vrijednost jagoda, ali i bobičastog voća/npr.borovnica/, kao uostalom i sveg drugog voća tim veća što je intenzitet boje voća veći. Što je jagoda crvenija i zrelija to je u njoj više antocijana. Veći udio elaginskih tanina povezan je sa padom učestalosti oboljevanja od karcinoma. Slično djeluju i nutrijenti iz narandže, ali se tu pored fenolnih spojeva pojavljuju citrusni flavoni i limonidi. Djelovanje svih ovih fitonutrijenata pojačana je visokim udjelom vitamina C , čime je poboljšana njihova apsorbcija, a svi oni sa nutrijentima banane i kulturom mliječnokiselog vrenja iz jogurta jačaju tjelesni imunitet.

Ovaj smoothy najbolje paše u sezoni zrelih jagoda. Tada neka se i konzumira.

MARASKA

Sam naziv ovog smoothyja upućuje na prisustvo višnje, a ovdje imamo još narandžu kao bazu te bananu i jogurt. Sok višnje zbog povećane kiselosti i manje šećera uvjek se pretpostavlja soku trešnje iako su u mnogim ostalim nutricionističkim karakteristikama slični. Bogata je željezom, provitaminom i vitaminom A te vitaminom C. U 300 ml Maraske količina vitamina C iz narandže, banane i višnje znatno premašuje dnevne potrebe odrasle osobe za ovim vitaminom. Snaga vitamina C i apsorbcija se povećavaju u prisustvu bioflavonoida kojima su bogate sve tri ove voćke. Apsorbciju pomaže i prisustvo minerala kalcija kojega ima u jogurtu, a stanovita količina mliječne masnoće iz jogurta omogućuje i kvalitetniju resorbciju prisutnog liposolubilnog vitamina A. Vitamin C je snažan antioksidans baš kao i antocijani višnje i flavonoidi narandže, čime se uništavaju slobodni radikali i omogućuje olakšana borba protiv čitavog niza bolesti. Osobe sklone dobivanju žgaravice nastoje izbjeći mikseve sa višnjom i jogurtom, ali ovdje imamo i bananu koja je poznata po antacidnom djelovanju /smanjuje želučanu kiselost/ pa je ova bojazan bez prave osnove.

Ako se uzme u obzir da je sadržaj minerala kalija i vitamina B6 u banani značajan, lako je zaključiti da ovaj smoothy odličan za osobe koje su pretjerale s alkoholom i duhanom, a tu je i vitamin C koji također pomaže u ovim situacijama.

MINT

Ovaj sok sastoji se od 2/3 jabučne baze i 1/3 kivija, uz dodatak listića metvice.Kod nas je jabuka vrlo rašireno voće, raste ekstenzivno na mnogim okućnicama i zahtjeva malo ili nimalo kemijskih zaštitnih sredstava za uzgoj. Biokuća d.o.o. u ljetnom i jesenjem periodu koristi za izradu sokova jabuke ubrane sa stabala obiteljske okućnice za koje znamo da nisu tretirane sredstvima zaštite već više desetljeća. Nutricionistički favoriti jabuke su vlakna, flavonoidi i fruktoza. I flavonoidi i vlakna djeluju kardioprotektivno, a od flavonoida je najzastupljeniji kvercetin koji je jak antioksidans pogotovo udružen sa vitaminom C, a tu su još i fenolni spojevi koji djeluju na isti način. Kod pripreme izrezane kriške jabuke pokapamo sokom limuna da sprječimo oksidaciju odnosno posmeđivanje, tako da jabučnu komponentu soka slobodno možemo okvalificirati kao organski proizvod. Koliko je jabuka uobičajeno voće toliko je kivi kod nas relativno nov. Kivi sadrži nekoliko minerala te vlakna i vrlo visok udjel vitamina A i E. Fitonutrijenti kivija štite od astme, pojave mrene i smanjuju razinu masnoća u krvi.

Kvaliteta ovog soka je najbolja jesenjem periodu zbog maksimalne kvalitete jabučne baze i kivija koji dozrijeva u isto vrijeme.

MOO-MOO

Ovaj smoothy sok to ustvari i nije, već je to cjelovit doručak. Suspenziji mlijeka, jogurta i banane dodaje se musslie u količini od približno 14% što ne izgleda previše ako se zanemari činjenica da je musslie mješavina djelića dehidriranog voća i žitarica. Različite vrste voća sadrže različitu količinu suhe tvari, ali ta vrijednost je orijentaciono od15-20%, tako da možemo reći da smo konzumacijom 100 ml moo-moo smoothyja konzumirali 100 ml voćnog soka, obogaćenog bananom, mlijekom i jogurtom. Pošto je musslie koji se dodaje smjesa dehidriranog voća i žitarica, konzumacijom organizam prima jednostavne šećere iz voća koji se brzo resorbiraju te složenih iz žitarica kojima je vrijeme razgradnje produljeno. Pošto su žitarice cjelovite ssadrže i manju količinu masnih tvari te bjelančevine. Masnoće i bjelančevine sadržani su također i u mlijeku i jogurtu pa se slobodno može zaključiti da je moo-moo kompletna namirnica sa svim hranjivim tvarima, vlaknima, vitaminima i mineralima uz dodatak probiotika u obliku kulture mliječnokiselog vrenja jogurta. Potrebno je napomenuti da se pravilnom dehidracijom voća, što je tehnološki postupak kod priprave musslia, ne gubi značajna količina vitamina i fitonutrijenata i da je ovaj način konzerviranja voća jedan od najboljih.

Moo-moo je jednako dobar u bilo koje doba godine, a konzumirat će ga poslovni ljudi preopterećeni sastancima i jurnjavom kao međuobrok umjesto junk obroka sa kioska. Sjajan je i za studente prije iscrpljujućih ispita, intenzivnog učenja i ostalih intenzvnih aktivnosti.

MORNING AFTER

Ovaj prirodni sok je smjesa mrkve, jabuke i kruške i ne mora se trošiti isključivo «morning after», već i u raznim drugim situacijama. Načelno sok za ovu prigodu trebao bi sadržavati više minerala kalija zbog pojačane dehidracije, dosta raznih vitamina a posebno vitamina B6 /piridoksin/, pojačanu kiselost /jabučna i citronska kiselina npr./, sa nešto višim sadržajem šećera zbog olakšanja rada jetre te općenito bogat mineralima. Ovaj sok, shodno tehnici pripreme ne sadrži vlakna mrkve i jabuke što je u suglasju sa zahtjevom jer vlakna opterećuju već dobrano iziritirani želudac kojem je potrebno smirenje i odmor. Većinu ovih karakteristika ovaj sok zadovoljava. Kalijem je bogata mrkva i kruška, vitaminom C svetri komponente, vitaminom B6 mrkva i kruška, organskim kiselinama kruška i posebno jabuka, ugljikohidratima posebno mrkva i kruška. Osim ovog mrkva je nadprosječno bogata vitaminom A , koji možda ne pomaže nešto posebno za mamurluk ali nam pomaže da lakše pronađemo vlastiti dom u sumrak ili pred svitanje jer je poznato da beta-karoten pomaže adaptaciji oka u uvjetima smanjene vidljivosti.

Ovaj sok je dobar i za one kojima je namjenjen nazivom i za apstinente uostalom. Za mamurluk je poželjno da se «morning after» troši u kombinaciji sa nekim od sokova koji sadrže đumbir koji djeluje uspješno protiv mučnine.

PAKLENA NARANDŽA

Još prije par stoljeća britanski pomorci su otkrili da ih redovno konzumiranje soka limete spašava od vrlo raširenog i smrtonosnog skorbuta koji se pojavljivao zbog prehrane siromašne vitaminom C. , pa stoga još i danas u SAD-u neformalno britance nazivaju «limey». Kasnije je utvrđeno da je za to odgovoran vitamin C kojeg osim u limeti ima vrlo mnogo i u svim ostalim citrusima, ali se dugo zadržalo mišljenje da je on koristan isključivo za skorbut. Tek su kasnija istraživanja dovela do spoznaje da je vitamin C jedan sjajan nutrijent koji sudjeluje u čitavom nizu biokemijskih aktivnosti koja sva od reda imaju za ljudski organizam korisna djelovanja. 300ml čistog soka narandže ima više nego dvostruku količinu dnevne potrebe odrasle osobe za vitaminom C. Utvrđeno je također da sadržaj vitamina C u soku narandže ima jače djelovanje nego ista ta količina vitamina koja bi se konzumirala kao suplement.

Razlog tome je sinergijsko djelovanje niza fitonutrijenata koji se nalaze u narandži a to su citrusni flavonoidi, antocijani, polifenoli,limonidi i ostali. Oni imaju snažno antioksidacijsko djelovanje, štiteći kardiovaskularni sistem, jačajući imunitet organizma, snizuju ukupni kolesterol ali ne i HDL /dobri kolesterol/ , reduciraju rizik formiranja bubrežnog kamenca, smanjuju incidenciju raznih tumora i ostalo. Tako npr. visok sadržaj karotenoida kriptoksantina smanjuje oboljevanje raka pluća za 40% kod pušača koji redovito konzumiraju narandžin sok. Treba također zapaziti da je najveća koncentracija fitonutrijenata u zreloj i ne predugo skladištenoj narandži.

U svim boljim hotelima svijeta Orange juice se obavezno poslužuje uz doručak. Preporučuje se stoga redovna dnevna konzumacija barem jednog soka bilo kad u toku dana.

PINK PANTHER

Pink panther je sok urađen od jagode i jabuke.

Jagode su poznate jer sadrže fenolne spojeve među kojima su najpoznatiji antocijani i tanini elaginske kiseline koji pomažu očuvanju strukture stanice i odličan su zaštitni faktor od srčanih i tumornih oboljenja. Svakodnevna potrošnja voća, posebno jagoda značajno usporava proces slabljenja vida koji se dešava kod starijih osoba za što su zaslužni vitamini A,C i E, a vitamin C ima pored ostalog funkciju zaštite od reumatoidnog artritisa. U jagodi su zastupljeni vitamin K i vitamini B kompleksa a od minerala jod, kalij, magnezij, bakar i mangan. Jod omogućuje pravilan rad štitne žlijezde, kalij pomaže pri snižavanju krvnog tlaka, magnezij osigurava pravilan rad srca, mangan jača kosti, a bakar kao i mangan optimizira rad štitne žlijezde. Jabuka je sa nutricionističkog aspekta najuravnoteženija voćna vrsta koja je u širokoj upotrebi u umjerenom klimatskom pojasu. Ničega u njoj nema naročito mnogo, uz vlakna kao iznimku, ali zato ima gotovo svega. Stoga ona uz narandžu i čini osnovnu podlogu za gotovo sve sokove i smoothyje. Vlakna, topiva i netopiva djeluju kardioprotektivno, između ostalog i zato što smanjuju udio LDL/lošeg/ kolesterola u krvi a u istom pravcu djeluju i bioflavonoidi osobito kvercetin.

Angelina Jolie jednom je izjavila da obožava jagode uz šampanjac. A Pink panther ne mora nužno biti lošija alternativa, pogotovo ako se koristi pod suncobranom vrelog srpanjskog dana.

ŠUMSKO VOĆE

Šumsko voće je smoothy interesantnog okusa i interesantne boje. Možda će neki posumnjati da to nije prirodna boja, ali tu sumnju treba otkloniti jer boja potiče od šumskog voća odnosno od borovnicva, brusnica , malina i ostalog, a to su voćne vrste koje imaju najjači antioksidacijski kapacitet od cjelokupnog analiziranog uzoraka voća.Najjača snaga tog antioksidacijskog efekta je u razaranju slobodnih radikala pa tako zaštićuju od srčanih i tumornih bolesti, jačaju krvne sudove, sprečavaju pojavu mrene i glaukoma i pojačavaju utjecaj vitamina C u organizmu. Za to djelovanje su najodgovorniji antocijani /oni su razlog i intenzivnih plavih, ljubičastih i crvenih boja ovog voća/, kojih ima i u crnom vinu, ali u borovnicama npr. ih ima u većoj količini nego u vinu. Interesantno je da je ovo voće bogato vitaminom E, koji je inače zastupljeniji u orašastom voću ili namirnicama životinjskog porjekla, ali rijeđe u voćnim vrstama. Pošto se ovdje radi o smoothyju, dakle zastupljen je i jogurt, a jogurt sadrži i nekoliko postotnih udjela mliječne masti, ta mast će omogućiti otapanje vitamina E, jer je to liposolubilni /u mastima topiv/ vitamin pa će olakšati apsorbciju ovog vrlo važnog vitamina u organizmu. U ovom smoothyju imamo još bananu i narandžu koji su izvor vitamina C i brojnih fitonutrijenata koji su sami za sebe odlični antioksidansi ali pojačavaju snagu istog ovog efekta nutrijentima šumskog voća.

Za najjaču zaštitu od navedenih bolesti svakako treba odabrati smoothy ili sok koji sadrži bobičasto voće a «Šumsko voće» je jedan od njih.

TROPICAL TWIST

Ovaj smoothy sastoji se od ananasa, banane, narandže i jogurta. Ovaj «polinezijski» miks oduševljava one koji obožavaju ovo voće u kojem ima najviše soka narandže a sadržaj ostalih je nešto manji. Ananas je prilično bogat mineralom manganom tako da 100 g ovog voća gotovo da zadovoljava dnevne potrebe organizma za njim. A mangan je važan za pravilno funkcioniranje enzima koji su odgovorni za antioksidacijsku zaštitu. Kao kofaktor u enzimskim reakcijama je bitan i vitamin B1, kojeg ima u ananasu ali i u narandži. Tu nalazimo još i fitonutrijent bromelin koji djeluje protuupalno a koristan je jer pomaže digestiji. Banana je specifična po značajnom sadržaju minerala kalija koji snizuje krvni tlak, i zaštićuje od ateroskleroze. Osim što ima dosta kalija banana ima vrlo malo minerala natrija teko da je njihov međusobni odnos čak 460:1, što je vrlo bitno jer su ta dva minerala međusobno konkurentni, pa onda oko ima malo natrija mnogo kalija će se moći fiksirati na mjesta gdje bi de inače fiksirao natrij. A ovo svojstvo je vrlo značajno za osobe koje troše diuretike ili piju mnogo kave ili čaja ili se preobilno znoje i slično jer se diurezom troši dosta ovog minerala što za posljedicu ima pojava snažnih grčeva u mišićima. Banana je također bogata vitaminom B6-piridoksinom i vitaminom C, a ovog ima u značajnoj količini i u narandži.

Tropical twist će dobro doći onima koji se prekomjerno znoje sunčajući se ne samo na Tahitiju već i na Jadranu te onima koji previše troše kavu ili alkohol jer B6 i kalij su idealni upravo za navedeno.

ZLATNA MALINA

Nutricionističku vrijednost maline zna se podcjenjivati jer je sok od maline dodatno zašećeren prije nekoliko desetljeća bio dominantan u ugostiteljskoj ponudi, pa su ga ljudi počeli smatrati jeftinim i manje vrijednim. Da je ovo mišljenje pogrešno lako se može uvjeriti svatko tko pažljivije pogleda listu korisnih nutrijenata ovog voća. Vitamin C i vlakna su tu na prvom mjestu a onda su tu vitamini B serije i to B2, B3 te folna kiselina ili B9. Od minerala značajnije su zastupljeni mangan i bakar. Ali ovdje imamo i fitonutrijente antocijane, flavonoide među kojima je najzastupljeniji kvercetin te elaginske tanine. Svi oni zajedno u kombinaciji sa vitaminom C djeluju snažno antikancerogeno i antimikrobno zahvaljujući antioksidacijskoj aktivnosti. U ovom smoothyju nalaze se još narandža i banana te jogurt.  A narandža i banana su također prepuni vitamina C i ostalih vitamina ali i minerala kalija koji je vrlo važan osobama koje gube dosta ovog minerala diurezom.